שאלות מהחיים
דיני ממונות לנוער - איתן שנרב
דיני ממונות הינם דינים שנתקלים בהם כל הזמן בחיי היו יום . בין אם זה במציאה ברחוב, בשמירה על תיק של חבר, בשאילה או שכירות של בית ,רכב או אפילו עט, בחתימת חוזה בעבודה בהיזק הנגרם בתאונה לא עלינו , בנתינת טיפ למלצר, ועוד ועוד .
מי שלומד דיני ממונות מרגיש ממש איך התורה נכנסת לתוך חיי המעשה שלנו, וגם דברים הנראים רחוקים מהקדושה ומהשכינה הופכים להיות חלק מעולם התורה והמידות .
נטיית הלב שלי היא להפוך את הלימוד התאורטי למעשי וממשי, וכך במהלך לימוד הסימנים כתבתי שאלות ותשובות העלולים להתרחש בימינו וכן שאלות בדינים אלו שנשאלתי בבית המדרש ע"י תלמידי הישיבה התיכונית הסמוכים לה.
למי מיועד הספר?
א
להורים שרוצים להעשיר את שולחן השבת שלהם בשאלות מעניינות לילדיהם ולתת להם לענות לפני שמגלים להם את התשובה (וראו איזה ויכוחים מעניינים יווצרו)
ב
למורים ומלמדים ותלמידים שרוצים בשיעור לתת מקום לדיון פורה בין התלמידים.
ג
לציבור הרחב, גם לאנשים עובדים שחשקה נפשם להתבונן בעניינים מעשיים אלו
ד
לנוער שמעניין אותו לדון בעניינים אלו ולדעת את דבר התורה בעניינים אלו.
לחצו על תמונת הספר וצפו בדוגמאות מתוך הספר
שאלות מהחיים 1
הלכות אבידה ומציאה, פקדון ושכירות
הספר מושתת על פי סדר הסימנים בחלק "חושן משפט" שבשולחן ערוך, ומחולק לשלושה שערים: הלכות אבידה ומציאה, הלכות פיקדון והלכות שכירות. ובעזרת השם הספר יהיה חלק מסדרה שתקיף את הלכות חושן משפט. לכל שאלה – תשובה קצרה ומתומצתת, ואחריה "הרחבה", המפרטת אף היא בקצרה את המקורות, ואת הטעמים לפסיקת ההלכה.
דיני ממונות הינם דינים שנתקלים בהם כל הזמן בחיי היום-יום, בין אם זה במציאה ברחוב, בשמירה על תיק של חבר, בשאילה או שכירות של בית, רכב או גם עט, בחתימת חוזה עבודה, בהיזק הנגרם בתאונה ל"ע, בנתינת טיפ למלצר ובדיון על ביטול אירוע בשל סגרי הקורונה ועוד ועוד. מי שלומד דיני ממונות מרגיש ממש איך התורה נכנסת לתוך חיי המעשה שלנו, וגם דברים הנראים רחוקים מהקדושה ומהשכינה הופכים להיות חלק מעולם התורה והמידות.
שאלות מהחיים 2
הלכות שכירת פועלים, שואל
ספר זה הינו חלק שני מסדרה שבע"ה תקיף את חלק חושן משפט בשולחן ערוך. בספר זה נעסוק בדיני שכירות, פועלים ושאלת חפצים.
נושאים אלו מעשיים ומקיפים שאלות רבות שאנו נתקלים בהן בחיי היום-יום; דיני פועלים, מלצרים, שמרטפות, שאילת חפצים משכנים, בין אם זו מכונית או מכסחת דשא.
תורתנו תורת חיים היא, מחברת היא שמים וארץ. עוסקת היא בדברים שברומו של עולם, כמקדש, תפילה וכשרות, אך יורדת היא עד הפרטים הקטנים ביותר בחיינו, כשאלת עט מחבר למספר דקות או תשלום מידי לשמרטפית בשעות הערב.
שאלות מהחיים 3
דיני מום במקח, גניבה וגזילה
מה זה בכלל גנב? את אלו שמגיעים בלילה כדי לגנוב כסף ותכשיטים או להעלים את האופניים או הקורקינט שהיו נעולים עם מנעול פחות מוצלח כולנו מכירים (לצערנו…) אך את סוגי הגניבות היומיומיות שאנו עלולים ליפול בהם בעצמנו לא כולם מכירים. כן כן, גם לנו זה עלול לקרות.
מלבד דיני גניבה וגזילה מובאים בכרך שלפניכם "דיני מום במקח", שאף הם מאוד מצויים בימינו: הטכנולוגיה התפתחה ובכל רגע נתון מיוצרים אינספור פריטי לבוש ומוצרים חשמליים, ויחד איתם מתחדשות שאלות ביחס למומים גלויים ונסתרים. אדם, למשל, קונה רכב (או קורקינט או אופניים) מחבר או מאדם זר, ולאחר מספר ימים מתגלה בעיה שלא זוהתה בזמן הקנייה, ומיד נכנסים הקונה והמוכר לתוך מערבולת של שאלות ורגשות, ויכוחים ומריבות. כדאי מאוד להכיר וללמוד מה דעת התורה במצבים מעין אלה.
שאלות מהחיים 4
דיני מקח וממכר
כלפי חוץ נראה שדיני מקח וממכר (שהם קנייה ומכירה של דברים בעולם) הם דבר רשמי בלבד הנדרש רק כדי לדעת של מי שייך החפץ. אך מצד האמת אין הדבר כך. קודם כל צריך לדעת שכל הלכות התורה הם קודש קודשים, ובכל הלכה, המעשית והרשמית ביותר, טמון עניין אלוקי-רוחני, שלא תמיד אנחנו משיגים אותו. וכן הוא הדבר הוא בדיני מקח וממכר.
יש לדעת שבקניה של דברים קורה דבר מהותי. כך מובא בברכת אבות בשמונה עשרה: "וקונה הכל וזוכר חסדי אבות", מה הכוונה "וקונה הכל"? הרי הכל של הקב"ה, הוא לא צריך לקנות כלום! אלא נראה שחז"ל רצו לומר לנו שקניה של חפץ מסוים מסמלת את הקשר בין הקונה לקניין, וכאשר הקב"ה ברא את העולם, הוא 'קנה אותו', ויש מעכשיו קשר רציף ישיר בין הקב"ה לעולם שיצר, והוא משגיח עליו בכל רגע ורגע.